Weder Opbouwers De Heuvel. Rien de Groot & Benjamin Pijnappels

Ze kijken elke dag blijer, de weder opbouwers van Gebouw De Heuvel. De mannen van LG Architecten. De liftkoker in aanbouw is namelijk nog mooier dan ze hadden gedacht. Het pand wordt geopend aan de kant die nu juist altijd wat dicht zat. Een zee van licht valt nu al het trappenhuis in. Wakker liggen, geeft het ook, deze klus. Met name het plaatsen van het frame van de lift. Uiteindelijk omhoog gaan met die lift, is straks de skyline van Rotterdam begroeten.

Je ziet de stad, het Grote kerkplein en aan de andere kant de stalen schoorstenen van het aangrenzende stadsverwarmingsgebouw (waarvan het oudste deel dateert uit 1925).

Rien de Groot (architect) en Benjamin Pijnappels (ingenieur) van LG Architecten hebben de afgelopen jaren gewerkt aan de realisatie van de gevelrenovatie, de herinrichting van de daken en de lift. Zonnepanelen, wateropvang, groen en vooral ook ontmoetingen sieren straks de vele daken van het pand. Dat doen ze naast professioneel, ook met veel passie voor het pand. Ze kennen bij wijze van spreken elk hoekje, elke leiding. Elke tekening, aanpassing gaat door hun handen.

Het lange werk aan al die daken, lift en zalen: het is een levenswerk aan het worden. Een snelle renovatie is het niet. Alles vraagt veel aandacht. Werken met veel partijen. De grote betrokkenheid van Bestuur. De subsidietrajecten. Maar ja, het is wel 1 van de mooiste wederopbouwpanden in de buurt, strak en tijdloos. En daarvoor gaan ze ver, zo zijn bijvoorbeeld 300 steensoorten bekeken voor de renovatie van de buitengevel 🙂

Maar vooral kennen ze de geschiedenis van het pand. Willen ze bijdragen aan het terugbrengen van de levendigheid in het pand. De condities creëren waardoor het weer kan bruisen. Want de kantoorfunctie mag wel een tikje plaatsmaken voor meer activiteiten en ontmoetingen. Ze hopen dat het straks duurzame organisaties trekt. Die dit als proeftuin zien. Als voorbeeld. Dat er meer evenementen zijn zoals de Iftar maaltijden en de concerten op het dak. De ontmoetingen en gesprekken die dat geeft, geven hun werk extra glans. Dat is waar ze het voor doen. Een dak spreekt anders. Geeft letterlijk ruimte aan de ontmoeting.

Als echte architecten, zien ze het pand niet als een gebouw an sich. Het is onderdeel van een bijzonder stuk stad. Hoort bij het Grotekerkplein. Ze dagdromen vooral over de plint. Die moeten leven. Daar de aandacht trekken, vinden ze. Met een aansprekende organisatie die veel in-en uitloop geeft. Of activiteiten die de nietsvermoedende bezoeker van het plein naar binnen trekken. Ze zien een informatiecentrum voor het Filmfestival er al zitten. Een open atelier.

In alles willen ze het pand rechtdoen. Het is stoere wederopbouw. Dat willen ze benadrukken. De grote zaal mag van hen de rauwe betonnen balken showen. Waar de afdrukken van de houten planken nog haarfijn in te zien zijn. Zeker als daar een ingenieus : lichtsysteem in verwerkt is dat het onzichtbare zichtbaar maakt. Geeft de ruimte juist karakter. Maakt het in hun ogen juist aantrekkelijk voor bezoekers.

De tussenwandjes in het pand mogen wijken. Je ziet het aan de sprankel in hun ogen als ze naar de historische foto wijzen die bij de ingang hangt: het pand is open. Je kunt er doorheen kijken. Dat is nu juist een van de krachtige kanten van dit pand. Het verbindt het Grotekerkplein met wat daarachter ligt. Als er al een wandje ergens tussen moet: doe dan glas.

Zijn ze er als die lift erin zit en de daken en grote zaal gereed? Rien en Benjamin kijken elkaar aan: niet als het aan hen ligt. De woorden pantry, fietsenrekken, aanlichten en grijs grind op het rode dak vallen. En wie weet, daarna betrokken blijven als adviseurs en kwalititeitsbewakers van Gebouw de Heuvel. Twee weder opbouwers pur sang werken blij aan een prachtig pand.

 

Op de foto links Rien de Groot, midden Martin Overvoorde (OK Bouwprojecten( en Benjamin Pijnappels. Foto: Peter van Wijk.

Op de hoogte blijven?