Wat gebeurt er achter de rug van Erasmus?

21 januari 2021
No Responses
/

Jaren geleden vroeg Peter Dijkstra zich precies dat af. Wat gebeurt er in dat gebouw verscholen achter de rug van Erasmus? Hij ging er naar binnen en is sindsdien fan. Een gesprek over wat maakt dat hij er nog steeds komt. 

Rijke ontmoetingsplek

Peter Dijkstra: “Mijn droom is dat Gebouw de Heuvel een plek is waar studenten zelf ruiken en werken aan het samen opbouwen van de stad.” Hij ziet een rijke ontmoetingsplek voor zich. Met mensen die ertoe doen in de stad. Cultureel, sociaal. En dan niet alleen voor de studenten van ‘zijn’ Hogeschool Rotterdam. 

De Unesco-vibe

Hij popelt op die manier mee te bouwen aan een plek waar Unesco-waarden van het papier afstappen en concreet worden. Want Peter en Unesco: dat is een dingetje . Het is zijn zoektocht naar inbedding van mensenrechten in het programma van de opleidingen, die hem jaren terug bij Unesco brengt. En hem inspireert ervoor te ijveren dat de Hogeschool een Unesco school wordt.

De Heuvel heeft precies de Unesco-vibe die hij zoekt. Hij ziet De Heuvel als een stille kracht in de stad. Het is er maar je ziet het niet. Eenmaal binnen waan je je veilig. De ontmoetingen die hij er heeft, zijn warm. Betrokken. En als onderwijsman in hart en nieren, bevalt dat. 

Verder roemt hij de echte stilte. Het gebouw ademt een rust die doet gedijen. Dat Erasmus min of meer het boegbeeld is van het pand, voelt niet als toevallig. De sfeer is hier humanistisch.

Studenten centraal

De organisaties onder dat milieuvriendelijke dak, bouwen aan een stad die de docent Sociaal Werk een glimlach geven. Plek voor iedereen in de samenleving is hier een groot ding. Blij is hij bijvoorbeeld met de contacten met RADAR. Studenten doen daar onderzoek naar vluchtelingkinderen. Of geven lessen over discriminatie op basisscholen. Met als bijvangst dat die onderwerpen zo de Hogeschool inrollen. 

Studenten inzetten bij het Dakenprogramma, lonkt ook. Het dak van het gebouw als het zeer Rotterdamse toneel voor ontmoetingen tussen allerlei verschillende groepen. Net als studenten inzetten bij een belangrijk doel van de Stichting: Plek voor Gesprek zijn. Als gespreksleiders, organisatoren. Waar ze ook de vaardigheden leren dat zo te doen, dat de klik kan ontstaan.

Terwijl Peter met zijn dochter overlegt over de juiste olie om een vastzittend fietsslot los te weken, kijkt hij vanuit de torenkamer uit op de Laurenskerk en de stad. In warmte kan je je ontwikkelen, zegt hij. Dat kan hier. 

Dit gesprek is onderdeel van de serie ‘Wat gebeurt er achter de rug van Erasmus.’ Betrokkenen bij Gebouw De Heuvel vertellen wat de Heuvel met ze doet en welke toekomst ze zien. Peter Dijkstra, hoofddocent Sociaal Werk/ voorheen Cultureel Maatschappelijke Vorming op de Hogeschool Rotterdam, is al jaren vaste gast. En hoopt de betrokkenheid via zijn studenten alleen maar groter te zien worden. 

Interviewer Odette Bovenberg zit door Corona op het dak van het Gebouw. In een breakout room ontmoet ze Irene Smit. Een zoom-momentje dat prikkelt tot veel meer ontmoetingen en de wens samen te werken. Inmiddels is ze bijna ingelijfd door de organisatie.

Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp