Peter Dijkstra, Hogeschool Rotterdam: In warmte kan je je ontwikkelen.

Peter Dijkstra, hoofddocent Sociaal Werk op de Hogeschool Rotterdam, over zijn band met Gebouw De Heuvel.

Jaren terug vroeg Peter Dijkstra zich af wat er nu eigenlijk gebeurt in dat gebouw verscholen achter de rug van Erasmus? Hij ging er naar binnen en is sindsdien fan. Een gesprek over wat maakt dat hij er nog steeds komt. 

Peter Dijkstra: Mijn droom is dat Gebouw de Heuvel een plek is waar studenten zelf ruiken en werken aan het samen opbouwen van de stad. Hij ziet een rijke ontmoetingsplek voor zich. Met mensen die ertoe doen in de stad. Cultureel, sociaal. En dan niet alleen voor de studenten van ‘zijn’ Hogeschool Rotterdam. 

Hij popelt op die manier mee te bouwen aan een plek waar Unesco-waarden van het papier afstappen en concreet worden. Want Peter en Unesco: dat is een dingetje . Het is zijn zoektocht naar inbedding van mensenrechten in het programma van de opleidingen, die hem jaren terug bij Unesco brengt. En hem inspireert ervoor te ijveren dat de Hogeschool een Unesco school wordt.

De Heuvel heeft precies de Unesco-vibe die hij zoekt. Hij ziet De Heuvel als een stille kracht in de stad. Het is er maar je ziet het niet. Eenmaal binnen waan je je veilig. De ontmoetingen die hij er heeft, zijn warm. Betrokken. En als onderwijsman in hart en nieren, bevalt dat. 

Verder roemt hij de echte stilte. Het gebouw ademt een rust die doet gedijen. Dat Erasmus min of meer het boegbeeld is van het pand, voelt niet als toevallig. De sfeer is hier humanistisch.

De organisaties onder dat milieuvriendelijke dak, bouwen aan een stad die de docent Sociaal Werk een glimlach geven. Plek voor iedereen in de samenleving is hier een groot ding. Blij is hij bijvoorbeeld met de contacten met RADAR. Studenten doen daar onderzoek naar vluchtelingkinderen. Of geven lessen over discriminatie op basisscholen. Met als bijvangst dat die onderwerpen zo de Hogeschool inrollen. 

Studenten inzetten bij het Dakenprogramma, lonkt ook. Het dak van het gebouw als het zeer Rotterdamse toneel voor ontmoetingen tussen allerlei verschillende groepen. Net als studenten inzetten bij een belangrijk doel van de Stichting: Plek voor Gesprek zijn. Als gespreksleiders, organisatoren. Waar ze ook de vaardigheden leren dat zo te doen, dat de klik kan ontstaan.

Terwijl Peter met zijn dochter overlegt over de juiste olie om een vastzittend fietsslot los te weken, kijkt hij vanuit de torenkamer uit op de Laurenskerk en de stad. In warmte kan je je ontwikkelen, zegt hij. Dat kan hier. 

Dit gesprek is onderdeel van de serie “Band met dit Pand”. Betrokkenen bij de Stichting Gebouw De Heuvel vertellen wat de Heuvel met ze doet en welke toekomst ze zien. Interviewer is Odette Bovenberg. Zij stapte in 2020 voor het eerst over de drempel van De Heuvel. En doet dat naast het werk voor haar Empty Cup Company steeds vaker.

Op de hoogte blijven?