Dag van de Rechten van de Mens

Op zaterdag 10 december a.s is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op deze dag vragen de Verenigde Naties en de mensenrechtenorganisaties aandacht voor hun werk en worden diverse internationale prijzen voor mensenrechtenwerk uitgereikt. Al 74 jaar lang: op 10 december 1948 is de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen. Dat gebeurde net voor middernacht in het Palais Chaillot in Parijs, waar toen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd gehouden.

Ook dit jaar schenkt het Laurenspastoraat er aandacht aan. Niet alleen in de maandelijkse schrijfactie van Amnesty International, maar nu ook in een wat bredere opzet.

In samenwerking met Gebouw De Heuvel wordt een programma gepresenteerd van 11.00 tot 15.00 uur. Daarin is ruimte voor gesprekken over mensenrechten met deelname van mensen uit landen waar deze rechten geschonden worden. Hier kan iedereen brieven tekenen en kaarten schrijven aan gevangenen en mensenrechten-organisaties in tal van landen.

Iedereen is welkom. Er is wat te drinken. Er is een video te zien. En u kunt er kerstkaarten en ander artikelen van Amnesty  kopen. Kortom een programma om de mensenrechten helder op de kaart te krijgen.

Komt u ook? Schrijft u mee? Of wilt u een handje helpen? Mail ds Harold Schorren: predikant@laurenspastoraat.nl. Of schakel met de contactpersonen van het Laurenspastoraat: Kees Koning (keeskoning@keeskoning.com) en Wim de Jong van het Laurenspastoraat. Of neem contact op met Irene Smit, contactpersoon namens Gebouw De Heuvel.

Niet in Rotterdam op 10 december? Kijk op de site van Amnesty International voor een bijeenkomst in de buurt. Op en rond 10 december organiseert Amnesty Write for Rights. Overal ter wereld schrijven mensen miljoenen brieven voor tien personen die onze hulp nodig hebben. Brieven aan autoriteiten om te vragen om een vrijlating, bescherming of aanpassing van een discriminerende wet. En kaarten aan de tien personen zelf, om hen een hart onder de riem te steken. In Nederland en België organiseert Amnesty schrijfmarathons op het landelijk secretariaat en op een groot aantal andere plaatsen: school, kerk, buurthuis, café of bij mensen thuis.